sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

MH-luonnekuvaus

15.07. eli viime sunnuntaina kävin Islan kanssa SPL-merenkurkun järjestämässä mh-luonnekuvauksessa. Myöhemmin yritän saada nettiin jonkinlainen videopätkä tästä testistä. Noin yleisesti ei tullut muita yllätyksiä kuin että Isla ei lähtenyt viehen perään, eikä se mennyt katsomaan itsenäisesti kuka se hämärä mies oli, joka niin kovasti kutsui sitä metsässä.

Koko testin voi katsella tästä

1. Kuvaus alkaa kontaktilla. 
Tervehtiminen,  äänellä ja kättelemällä. Yhteistyötä kuvataan, kun testinohjaaja ottaa koiran taluttimen ja kulkee koiran kanssa 10 metrin päähän ja takaisin.
Käsittely, testinohjaaja koskettaa koiraa käsin päästä varpaisiin ja tarkistaa lopuksi hampaat.

1a Tervehtiminen: 4 (Ottaa itse kontaktia tai) vastaa siihen
1b Yhteistyö: 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut testiohjaajasta (TO)
1c Käsittely: 3 Hyväksyy käsittelyn

TO:n kommentti: On sosiaalinen, mutta ei ylitsepursuva, se kestää sen hyvin, mutta itse on vähän välinpitämätön, vieraita kohtaan.

2. Leikki 1.
Leikkiesineenä vahva 50 cm pitkä ja 5cm paksu esine, jossa solmu molemmissa päissä. Koira on vapaana. Leikkihalu, testinohjaaja ja koiranohjaaja heittelevät esinettä toisilleen. Tarttuminen,  tarttuuko koira esineeseen ja kuinka innokkaasti. Puruote ja taistelutahto, testinohjaaja leikkii koiran kanssa.

2a Leikkihalu: 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
2b Tarttuminen: 5 Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista
2c Puruote ja taisteluhalu: 4 Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes TO irrottaa

TO: On hyvä puruote. Ei vaihda otettaan edes passiivisen osion aikana. Hyvä puruote on suoraan perinöllinen.

Oma kommentti: Ei irrtoittanut vaikka TO kumartui sitä kohti ja oli aivan paikallaan (uhkasi sitä). Ei yritä tappaa, pitää vain kunnolla kiinni.

3. Takaa‐ajo ja tarttuminen
Kuvaa koiran halua ajaa takaa liikkuvaa esinettä ja tarttua siihen.
Saalista vedetään naruista siksakkia 8‐10 limittäin asetetun rullan ympäri.
Koira lasketaan irti viidennen rullan kohdalla.

3a Takaa-ajo 1. kerta: 1 Ei aloita
3b Tarttuminen 1. kerta: 1 Ei tartu
3a Takaa-ajo 1. kerta: 1 Ei aloita
3b Tarttuminen 1. kerta: 1 Ei tartu

Oma kommentti: Ei ollut tarpeeksi kiinnostava viehe. Kyllä juoksee kaikennäköisten pikkuotusten perässä, eli saalisvietti on melko voimakas. Ei moni muukaan koira kiinnostunut, vaikka siviilissä kyllä kinnostuu saaliista, oli ilmeisesti aika huono viehe.

4. Aktiviteettitaso
Tarkoitus kuvata koiran reaktioita, jossa odotettu toiminta jääkin tapahtumatta.
Koiranohjaaja seisoo, koira on hihnassa. Odotetaan 3 minuuttia. Tarkkaillaan koiraa kuinka aktiivinen tai rauhaton se on.

4. Aktiviteettitaso: 4 Tarkkailevainen, (toiminnot tai) rauhattomuus lisääntyy vähitellen

TO: Kävelee koko ajan ja rupee vinkumaan. Sisäinen rauhattomuus rupee näkymään, kun mitään ei tapahdu.

Omia mietteitä: Kärsimätönhän se on, mutta onneksi se kuitenkin sisätiloissa pystyy hyvinkin rauhoittumaan nopeasti.

5. Etäleikki
Kuvataan koiran kykyä yhteistyöhön vieraan henkilön kanssa pienen välimatkan päässä ohjaajasta. Avustaja, jolla on polvipituinen, hupullinen ympäristöstä selvästi erottuva värillinen (ei keltainen tai oranssi) viitta, on piilossa ja aloittaa toiminnan neljällä lyhyellä koputuksella. Avustaja liikkuu kumarassa kolme metriä sivuttain koiraan – kääntyy kohti ja leventää ylävartalonsa niiaten samalla. Jatkaa kolme metriä ja toistaa toiminnon. Tämä toistuu kahdesti. Avustaja poistaa hupun  ja heittää lelua kolme kertaa ilmaan ja juoksee piiloon riisuen viitan päältään.  Tässä vaiheessa koira päästetään irti ja etäleikissä kuvataan mitä koira tekee. Tuleeko etäleikkijän luokse, leikkiikö etäleikkijän kanssa. Entä mitä koira tekee, kun etäleikkijä on passiivinen.  Tässä osiossa MH‐toimihenkilöltä vaaditaan pokkaa, kieltämättä se näyttää katsojista vähän oudolta toiminnalta.

5a Kiinnostus: 3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b Uhka/ aggressio: 1 Ei osoita uhkauselkeitä
5c Uteliaisuus: 1 Ei saavu avustajan luo
5d Leikkihalu: 1 Ei osoita kiinnostusta
5e Yhteistyö: 1 Ei osoita kiinnostusta

Omia ajatuksia: Tämä on jännä kohta, se murisi ja haukkui avustajalle, mutta silti sai ei uhkauselkeitä!? Sitä vähän pelotti. Lähti sitä kohti muristen ja haukkuen, mutta ei koko matkan, joten piti kytkeä. Oli liian vaarallinen ja iso mies, ei voinut sen kanssa ruveta leikkimään ja lisäksi mamma oli liian kaukana. :) Onneksi näin, mitähän siitä tulisi jos se lähtisi leikkimään kaikkien kutsuvien ihmisten luo, jotka heiluvat agilityradan reunassa! Isla osaa keskittyä olennaiseen ja se haluaa vähän "lupa" lähteä leikkimään muiden kanssa.

6. Yllätys
Tarkoituksena on selvittää koiran valmiutta toimia yllättävässä tilanteessa.
Haalarit vedetään ylös maasta yllättäen 3 (2?) metrin päässä koirasta Ja samalla ohjaaja päästää hihnan käsistään. Osiossa seurataan pysähtyykö tai pakeneeko koira. Uhkaileeko tai hyökkääkö kohti haalareita. Meneekö haalarin luo uteliaana vai pitääkö houkutella. Jääkö jäljelle jäävää pelkoa koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan.

6a Pelko: 2 Kyykistyy ja pysähtyy
6b Puolustus/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
6c Uteliaisuus: 5 Menee haalarin luo ilman ohjaajan apua
6d Jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
6e Jäljellejäävä kiinnostus: 2 Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla

TO: Murisi haalarille. Lähti heti ilman mitään apua tutkimaan mikä se on. Selvittelee hyvin nopeasti ongelmia ja sen jälkeen ei pidä niitä enää vaarallisina.

Omia: Jännä että se haalarin luo meni, muttei sen edellisen osion miehen luo. Totesi ilmeisesti että tämä on liikkuva, muttei elävä.

7. Ääniherkkyys
Kuvataan koiran reaktiota yllättävään ääneen. Räminälaite on aaltopelti, jonka päällä metalliketjussa 2 kattilankantta. Koirakko ohittaa laitteen 1‐1,5 metrin etäisyydeltä. Ääni tulee odottamatta ja yllättäen. Ohjaaja päästää irti taluttimesta ja kääntyy räminälaitetta kohti. Koira saa etsiä äänen aiheuttajaa vapaana.  Seurataan pysähtyykö koira, väistääkö vai pakeneeko. Meneekö koira laitteen luo vai tarvitseeko siihen tukea. Jäljellejäävää pelkoa seurataan koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan.

7a Pelko: 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan
7b Uteliaisuus: 2 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7c Jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumis- nopeuden vaihtelua tai väistämistä
7d Jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

TO: Väisti järkevästi, ei joutunut paniikkiin. Tarvitsi vähän aikaa käsittelemään räminlaitetta.

Minun: Luulen että se selvitti tämän niin nopeasti ettei testiohjaajat ehtinyt huomata. Koska se katseli sitä ja totesi ettei se enää rämissyt, niin se lähti muualle tutkimaan muuta maastoa. Ei sitä yksinkertaisesti kiinnostanut. Meni lähelle vain koska kutsuin sitä sinne. Olen sitä mieltä että se selvitti sen heti ja sen takia sitä ei kiinnostanut liikkumatonta metallia millään tavalla enää jälkeenpäin.

8. Aaveet
Kuvataan koiran reaktiota uhkaavien liikkuvien kohteiden edessä, jotka hitaasti lähestyvät koiraa. Valkokaapuiset aaveet, joille on maalattu mustarenkaiset pyöreät silmät ja suu leveänä viivana. Aaveet lähestyvät kaavamaisin varmoin hitain liikkein, vuorotellen, noin kolmen metrin päähän toisistaan, ennalta merkittyyn paikkaan. Ohjaaja päästää koiran taluttimesta irti koiran halutessa
paeta paikalta. Kun aaveet ovat pysähtyneet, seurataan hyväksyykö koira aaveiden kontaktinoton vai ottaako koira itse kontaktia aaveisiin.

8a Puolustus/aggressio: 3 Osoittaa useita uhkauseleitä
8b Tarkkaavaisuus: 3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
8c Pelko: 3 On enimmäkseen ohjaajan edessä (tai sivulla), vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8d Uteliaisuus: 5 Menee katsomaan ilman apua
8e Kontkatinotto aaveeseen: 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan.

TO: Yrittää aluksi osoittaa äänellä ja kehollaan että aikoo pysäyttää aaveet. Suurimman osan ajasta oli edessä, mutta kun aaveet tulivat lähelle ei ollut enää niin itsevarma, mietti hetken pakoa, mutta meni uudestaan eteen.

Omia kommentteja: Oli minusta hyvä ettei se ollut koko ajan edessä, sen pitää suojella, muttei täysin omavaltaisesti. Pikkuisen pelotti, mutta yleensä kun sitä jokin asia pelottaa niin se menee itse sinne katsomaan mikä se on. Paikallaan seisova aave joka jutteli mukavia, kuuluu kastiin vieraita, epäkiinnostaviin ihmisiin.

9. Leikki 2
Tarkkaillaan esineellä leikin yhteydessä ovatko koiran reaktiot ensimmäisen leikin jälkeen muuttuneet. Kuten leikki 1, mutta ilman taisteluleikkiä.

9a Leikkihalu: 4
9b Tarttuminen: 5

TO: Täysin idettinen leikki kuin testin alussa, ei ota paineita. Vaikka sitä vähän pelottaa ja vaikka se kokee stressaavia tilanteita, se ei jää niitä muistelemaan. Sillä on erinomainen palautumiskyky.

Minun: Vaikka se on hyvin kiihkeä reaktioissaan, se ei kuluta sitä loppuun, se pystyy unohtamaan ikäviä tai stressaavia juttuja saman tien. Osittain johtuu varmaan kovuudesta. Olisi jaksanut heti perään tehdä toisen mh-testin.

10 Ampuminen
Kuvataan koiran reaktiota sen kuullessa laukauksen. Koira testataan sen ollessa aktiivinen ja passiivinen. Laukaus ammutaan 9 mm starttipistoolilla noin 20 metrin päässä koirakosta, ampujan ollessa piilossa. Ammutaan kaksi laukausta 10 sekunnin välein sekä aktiivisessa että passiivisessa osiossa.
Aktiivinen osuus, koiran leikkiessä vapaana ohjaajansa kanssa.
Passiivisessa  osiossa koira seisoo pitkässä taluttimessa ilman käskyä seistä paikallaan.

10 Ampuminen: 2 Häiritsevyys lisääntyy (leikin/)passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön.

TO: Pasiivisuuden aikana tarkistaa mistä ääni tulee, mutta palaa sitten passiivisuuteen.

Muita TO:n kommentteja mitä nyt yhtäkkiä muistan: Se on erittäin nopea kaikissa reaktiossaan, mutta osaa käyttäytyä järkevästi. Ikävät kokemukset eivät kuormita sitä, vaan se pystyy hyvin nopeasti selvittämään tilanteen ja asia on sillä selvä. Teillä on erinomainen kontakti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti